Nu te zien in Details

Mariken

Mariken Heijwegen is een geboren maker. Als kind tekende en schilderde ze al veel en maakte ze Barbiekleertjes van oude sokken. Ze studeerde af aan de modeacademie en aan de kunstacademie.

"Ik schilder hoofden. Zelfportretten. Mijn handen helpen me mijn emoties op het doek te transformeren. Mijn taal."

Soms gebeurt er ontzettend veel in een hoofd en weet niemand, behalve jij, wat daar aan de hand is. Het kan donker, eng zijn, gevuld met angsten en twijfels, obstakels en alles wat, denk ik, menselijk is. Afgelopen maanden was ik op een donkere plek en dat was heel eng. Het was donker in mijn hoofd en het voelde als een explosie van al mijn angsten.

Elke dag schilderde ik in die tijd een portret. Mijn schilderijen weerspiegelen gevoelens als paniekaanvallen, angst, ongerustheid, onzekerheden en alle gemengde emoties. Langzaamaan worden de schilderijen minder grillig en vager. Er komt een persoon op het schilderij te staan. Die persoon ben ik.

Creativiteit heeft me gered en geholpen om met mijn boosheid en agressie over de hele situatie om te gaan en kan ik langzaam accepteren wie ik ben. Ik wil de wereld laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor een psychische aandoening en ik hoop taboes te doorbreken. Het maakt me kwetsbaar en dat vind ik een goede zaak. Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken.

Welkom bij mijn mentale reis en laten we een dialoog beginnen.

Meer over Mariken

Mariken Heijwegen is een geboren maker. Als kind tekende en schilderde ze al veel en maakte ze Barbiekleertjes van oude sokken. Ze studeerde af aan de modeacademie en aan de kunstacademie. Daarna reisde ze als stylist de wereld over. Ze ontwierp kleding voor modetijd chriften en maakte nieuwe, opvallende creaties uit bestaande kleding. Hierin had ze een duidelijk eigen signatuur. Zo maakte ze bijvoorbeeld kleding van een Engelse vlag voor een campagne van Rimmel.

Na een tijd besloot Heijwegen de modeindustrie achter zich te laten. Ze ging als kunstdocent lesgeven op een middelbare school. Inmiddels doet ze dit al twaalf jaar en leert
ze studenten om hun gevoelens te bereiken door middel van kunst. Ook is ze docent in Fashion en Design aan de KABK in Den Haag, waar ze ooit zelf studeerde. Naast het
lesgeven, bleef Heijwegen door de jaren heen altijd schilderen.

Nieuws

Wat is er gaande?

Artiest: Janet Lee & Xavi
Expo: Art of Observing & Xavi's Journey through Japanese Culture
24-06-2023 / 31-12-23

Lees verder

An eye for detail to inspire you.
An eye on each other to spread love.

An eye for detail
to inspire you.

An eye on each other
to spread love.

Bezoekje brengen?

Adres
Frits Ruysstraat 42D
3061 MG Rotterdam
The Netherlands

Openingstijden
Donderdag t/m Zaterdag
11:00 tot 17:00 uur

Vragen?
Ga naar contact